2021 Recap

woensdag 29 december 2021

Wat heeft Ultima Thule in 2021 allemaal verwezenlijkt?

In dit nieuwsitem kijken we terug op wat 2021 is geweest.
Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar. We gaan 2022 hoopvol tegemoet.

Ultima Thule gaat digitaal

Omdat live spelen vaak onmogelijk was zocht Ultima Thule naar nieuwe manieren om voorstellingen naar het publiek te brengen.Zo werd Knetter gelivestreamd vanuit Bronks in Brussel, BAM! vanuit De Kazematten in Gent en Saperlipopette vanuit De Grote Post in Oostende. BAM! werd eveneens uitgezonden op UitinGenTV, een digitaal kanaal voor woonzorgcentra in Gent, en op Podium19, een pop-up cultuurkanaal van de VRT. BAM! werd op Podium19 de tweede beste bekeken voorstelling na Arno.

12 DSC9202 Thomas Dhanens kopie
DSC 0129

Artiest zoekt school PLUS

Door de coronamaatregelen in het begin van 2021 vielen voor scholen veel kansen tot cultuurparticipatie weg en zagen veel artiesten hun podiumkansen verdwijnen. Om jongeren toch van cultuur te laten genieten, riepen Onderwijscentrum Gent en Cultuur Gent het project 'Artiest zoek school PLUS' in het leven. Ultima Thule presenteerde zo in volle coronaperiode liefst 36 keer de voorstelling LOS op scholen.

IMG 4651
IMG 4749

BAM! in de Minard sinds lang mét publiek

Op 10 mei ontvingen we voor het eerst sinds lang publiek in de zaal. Twee klasbubbels uit OKAN-klassen kregen de kans de voorstelling BAM! live te bekijken in de Minardschouwburg. Dat was geleden sinds maart 2020 voor Ultima Thule en voor de nieuwe directeur van de Minard Nathalie De Neve betrof het zelfs een primeur!

BAM! in de Minard

Première Kleine Held in Handelsbeurs

De in 2020 uitgestelde productie Kleine Held werd in 2021 hervat en ging op 2 oktober in première in de Handelsbeurs in Gent. Deze productie was het startschot van een duurzame samenwerking voor de komende jaren. We brachten hier eveneens de eerste schoolvoorstelling in de geschiedenis van de Handelsbeurs.

Kleine Held vervolgde na de première haar tour door de rest van Vlaanderen. In totaal hebben meer dan 7000 personen kunnen genieten van deze voorstelling in 2021. Maar geen zorgen; in 2022 kan je een tweede tour van Kleine Held verwachten.

Ultima Thule en The Antler King te gast in Culture Club

Voorgaande aan de première waren Ultima Thule en The Antler king te gast in Culture Club van Radio 1. The Antler King bracht live muziek uit de voorstelling.

Culture Club
Ultima Thule Kleine Held Bjorn Comhaire 25 van 86
Ultima Thule Kleine Held Bjorn Comhaire 67 van 86

Knetter & BAM! op tour

Na de première van Kleine Held werd ook het startschot gegeven voor de tours van BAM! en Knetter. Ook in 2022 zal je deze voorstellingen kunnen bekijken.

Workshops

Gedurende heel 2021 leerden verschillende kinderen en jongeren door onze workshops hoe ze poppen maken en hoe ze poppen kunnen manipuleren. En bovenal beleefden ze prikkelende en fantasierijke dagen.

In het najaar was Ultima Thule op bezoek bij LUCA School of Arts en KASK waar studenten uit de opleiding Animatiefilm en Drama de kneepjes van het vak leerden.